Czym jest sushi i jakie są jego rodzaje?

Ludzie uwielbiają jeść – nie tylko przez uczucie głodu, ale także z uwagi na różnorodność kuchni w dzisiejszych czasach. Polacy oprócz tradycyjnych pierogów i schabowych coraz częściej sięgają po smaki pochodzące z innych krajów, kultur.

Coraz częściej jest to kuchnia japońska. Jest ona sławna głównie z sushi. Jednak czym ono jest i jakie są jego rodzaje?

Sushi pochodzi z Japonii. Jest to bardzo lekkie danie i pożywne, a do tego bardzo zdrowe. Możemy je jeść jako lunch lub przystawkę. Przede wszystkim składa się z ryżu, ryby i octu ryżowego. Do tego może zawierać różne dodatki i przyprawy.

Z czego składa się japońskie sushi?

Ryż do sushi jest specjalnie przygotowany tak, by się kleił i przez to lepiej układał, zawijał. Ponadto jest on inny od tego, którego zwykle używamy. Jest on bardziej okrągły. Po przegotowaniu dodawane są do niego ocet sojowy, cukier i sól. Można go również odpowiednio przyprawić. Kolejną ważną rzeczą, jak nie najważniejszą, jest ryba – oczywiście surowa. Zwykle jest to węgorz, łosoś, tuńczyk, ale także świetnie się sprawdzą inne owoce morza takie jak krewetki, kraby. Wszystko to zawijane jest w nori – prażone algi morskie. Dzięki nim sushi trzyma się w całości. Nadaje mu ona odpowiedni smak i do tego jest źródłem wielu witamin takich jak A, B12 i D oraz składników odżywczych – jodu, wapnia i żelaza. Podawane jest zazwyczaj z dwoma dodatkami. Jeden z nich to japoński chrzan, który jest rzadki i mało ostry lub japoński zielony chrzan, znany jako wasabi. On jest bardzo ostry. Drugim dodatkiem jest marynowany imbir, który neutralizuje ostrość wasabi.

Zestawy sushi w atrakcyjnych cenach znajdziesz na stronie http://goldsushi.pl/ – sprawdź

Sushi to nie tylko surowa ryba i ryż. Jest ono zwykle bardzo ładnie ozdabiane. Japończycy i profesjonaliści w przygotowaniu tej potrawy tworzą z nich małe dzieła sztuki, które później cieszą oczy i podniebienie. Przede wszystkim jest ono bardzo kolorowe, czasem nawet przyozdabiane jadalnymi kwiatami. Do sushi czasem podawane jest sake. Jest to napar ze sfermentowanego ryżu.

Rodzaje sushi

Sushi dzielimy na 3 główne rodzaje – maki, nigiri sushi, sashimi sushi. Maki jest to najpopularniejszy rodzaj sushi. Jest ono zwinięte w rulonik algami morskimi lub płatkiem sojowym, omletowym. W środku oczywiście znajduje się surowa ryba (choć może być ona zapiekana) i ryż oraz dodatki takie jak warzywa czy przyprawy. Zwykle podawane jest z wasabi lub sosem sojowym. Nigiri sushi nie jest zawijane, a odpowiednio formowane. Często ma postać wałków z ryżu z rybą bądź innym owocem morza. Natomiast sashimi sushi to przede wszystkim surowe ryby podawane z ryżem, warzywami, wasabi i sosem sojowym.

Gdy po raz pierwszy sięgniemy po sushi, warto zdecydować się na zestawy. Zawierają one różne rodzaje sushi. Dzięki temu będziemy mogli spróbować wszystkiego od razu i wybrać te, które najbardziej przypadło nam do gustu. Musimy pamiętać, by uważać na wasabi – dla osób, które nie jedzą ostrych potraw może być ono za mocne. Wówczas można sięgnąć po japoński chrzan lub sos sojowy, które są łagodne.

One Comment - Write a Comment

  1. Sushi jest mega popularne, szczególnie w dzisiejszych czasach 😛 I bardzo słusznie!

    Reply

Post Comment